購入元:楽天リカーMORISAWA
購入価格:3680円
購入時期:2012/09
インポーター:有限会社エルヴェ
ブドウ品種:グルナッシュ60%, シラー30%, ムーヴェドール10%
クロ・デ・ブルスキエールという作り手の情報はあまりなかった。お得なワインだーとおもって飛びついたら、シャトーヌフ・デュ・パプのワインとしてはやりそうにないが、おいしい丁寧なしっとりとした雰囲気だった。後味はヨーグルトたっぷりなんだけど、果実味は酸味がのって細めで繊細。パワー押しじゃないところが好みでうれしい。オーナーが修行していたのはアンリ・ボノーというシャトーヌフで繊細なワインを作っていた人のもとで修行しており、その影響もあるそうな。
面白いのは作り手自身が5年は熟成させてほしいということで、即新ビンテージを出すことは避けていたという話があること。飲み頃を適切なタイミングで、というのは消費者として嬉しい。パーカーが引きたてた作り手の一人でもあるそうだ。(そのビンテージが2003年だとか。)また、出会うことがあれば購入したい。
以下、ほぼ全部…引用
http://www.skurnikwines.com/prospects.cgi?rm=view_prospect_detail&prospect_id=559
At only eight hectares in size, this miniscule, ultra-traditional estate produces tiny quantities of just one wine: no luxury cuvee, no specialty blend, just a stunningly pure and complex Chateauneuf-du-Pape. Owner Claude Courtil is the godson of none other than Henri Bonneau, one of the most legendary and revered producers in the region, and he learned everything he knows about winemaking from his godfather. Henri and Claude share a deeply held commitment to natural winemaking: manual vineyard work, traditional aging in large foudres, and bottling without intrusive fining and filtration. A reserved, introspective man, Courtil sold his entire production to negociants until the 1996 vintage, and he has been producing steadily more impressive and complete wine ever since -- though the '96 is an extremely gorgeous Chateauneuf in its own right! This is truly a special domaine, and one that is extremely deserving of your attention.
自家製ピッツアの生地はなんだかきれいにできたが、伸ばす技術がないので焼くとどうしても厚く感じる。綺麗に薄く伸ばしたいのだが、伸ばし過ぎると穴が開いてしまう。舌触りは悪くないのだが、もっとなんとかパリっと薄くしたい。
それに、人参なサラダ。人参はさっと火を通して甘みを引き出してある。おいしい。